Sponsor av Villmannsliv

Sponsor av Villmannsliv
Sponsor av Villmannsliv

søndag 1. desember 2013

Undertøy:

Undertøy:
 
Jeg tenkte jeg skulle si litt om undertøy for turbruk. Hvilken varianter, samt fordeler og ulemper med de ulike modellene. Jeg kan begynne med å si litt om Kunstfiber.
 
Kunstfiber har de beste egenskapene til å transportere bort fuktighet fra kroppen. Forutsetningen for dette er at stoffet er rent. I superundertøy brukes det ofte stoffer som polypropylen og polyester. Ulempene med disse stoffene er at de er tynne, tettsittende og isolerer dårlig. Faktisk også når de er tørre.
Siden de er så tettvevde i stoffet har det lett for seg at avfallsstoffer og salter setter seg i stoffet. Dette medfører at fukttransporten avtar, og svettelukt oppstår ofte etter bare kort tids bruk. Dette kan selvsagt reduseres en del med hyppig vask, men alle som går litt på tur vet jo hvordan dette fungerer ute i felten.
Noe som jeg betrakter som det mest negative med slike plagg er at de ikke varmer under pauser og mindre raster. Har du et generelt bra aktivitetsnivå og skal ta en kjapp rast, blir du med en gang kald i denne typen plagg. Ser man bort i fra dette så er jo plaggene mer slitesterke, samt lettere å tørke enn de andre alternativene. I tillegg slipper man kløing...
Det finnes noen løsninger med netting superundertøy. Med denne løsningen slipper man plagene med dårlig lukt. Om ikke helt så i alle fall delvis. Jeg har ikke prøvd disse typene selv.
 

 
Bomull er et dårlig alternativ. Bomull suger til seg væte slik at fibrene er gjennomtrukne. Plagget mister da all sin isolasjonsevne. I tillegg transporterer ikke bomullfibrene fuktigheten videre. Det som da skjer er at kroppen prøver å tørke plaggene på kroppen. Man kan da i verste fall få forfrysninger og frostskader. Egenskapene til bomull passer best i varmt og tørt vær.
Ull er luftig og inneholder mye luft. Den transporterer fuktighet ganske bra og føles tørr selv om den inneholder inntil 38% vann. Selv om plagget er vått opprettholder plaggene sine gode isolasjonsegenskaper. Det er strikkestrukturen som bidrar til dette.
I forhold til kunstfiber har ikke ull like fullgod transportevne, men ull holder noenlunde samme egenskapene i våt tilstand. Samtidig så lukter ikke ull like fort som kunstfiber. Ullplagg tørker langsomt, noe som er en fordel om plaggene skal tørkes på kroppen. Frostskader og nedkjølings problematikken reduseres betraktelig.

Noen ulemper har også ull. Kløing er det mange som plages av. Dette er vi nesten helt kvitt på nyere plagg hvor merinoull brukes. Merinoull er mykere og mere behagelig enn vanlig ull. Det finnes også andre varianter, slik som angoraull, men denne typen er ikke like slitesterkt som de andre variantene. En negativ ting som må nevnes er at ull krymper over tid. Jeg kjøper alltid mine plagg et nummer større enn hva jeg trenger.
Det finnes også andre varianter og blandinger av de ulike stoffene. Slike plagg får selvsagt endrede egenskaper. Også tolagsplagg kan nevnes. Jeg har nettopp fått slike til ungene fra Brynje. Disse er for tiden under uttesting. Rapporten kommer i løpet av vinteren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar