Sponsor av Villmannsliv

Sponsor av Villmannsliv
Sponsor av Villmannsliv

Lomsdal - Visten Nasjonalpark 2012

Lomsdal - Visten Nasjonalpark:


I år måtte vi ta i bruk plan B for å få realisert villmarksturen. Børgefjell var egentlig hovedplanen, men pga av mye snø og is, bestemte vi oss i stedet for Lomsdal - Visten. Vårt valg av villmarksområdet for denne turen har sitt opphav i at jeg lenge har vært litt nysgjerrig på dette området. Det at den ligger i nærheten av Børgefjell og var snøfattig i tidsrommet som var aktuelt for vår tur, var avgjørende for valg av området.

Lomsdal- Visten er en helt ny nasjonalpark. Den har bare hatt status som nasjonalpark noen få år.
Parkens samiske navn er : Njaarken Vaarjelimmiedajve.
Lomsdal - Visten ligger i sør Nordland og grenser til kommunene Brønnøy, Grane, Vefsn og Vevelstad. Av størrelse er den på 1102 kvadratkilometer stor. (uten verneområder)


Med hensyn til fremtidig turisme vil jeg ikke nevne navn på fiskevann eller fiskeområder. En ting kan derimot sies, og det er at det flott fisk i de fleste store vannene.
( Bildet under viser turens største ørret på 1,4 kg tatt i et lite innos)Vi hadde mange flotte teltplasser på turen. Den ene flottere enn den andre! Været var flott, med unntak av litt regn en morgen. Ellers var det sol, lettskyet og varmt. Bildet over: (Frank suger til seg de mektige inntrykkene turen har gitt oss denne flotte uka i Juli)


Fra venstre: 600g, 500g, 700g, 700g, 700g og 800g alle tatt i løpet av en halv time..


Fiske på turen har vært utrolig bra. Jeg har faktisk aldri vært borti maken til fiske! For å ikke snakke om kvaliteten og størrelsen på fisken. Jeg tror vi var heldige som kom akkurat i væromslaget, for når fisken først bet så bet den.... Disse bildene viser bare noen av fiskene vi fikk. Resten fikk friheten tilbake.Etter avfisking av store områder med bare noen sporadiske hogg, løsnet koden. Skarpe farger var oppskriften på suksess. Sluker med orange og gult/ rødt kastet rett på vak var en sikker vinner. På denne måten kunne vi sikkert tatt så mye fisk vi faktisk ville.....Og alle på 600 gram og oppover!!


Hvilken sluk?, Hvilken vik?... eller bare nyte øyeblikket................


Elvekryssing er tøft for små bikkjer....men Ozzy tar utfordringen!En god sluk var atomsilda 12g i orange/ gult. Jeg fikk flere store ørreter på denne.
Nasjonalparken har mye fjell og stein. Det kan være tungt å gå i enkelte partier. Gode sko og gode knær er et must i denne parken. (Frank på vei opp mellom to gode fiskevann...)
Vi hadde noen fantastiske kvelder rundt bålet. Blikkstille vann, fargerike solnedganger og godt fiske gjør sitt at denne turen vil bli husket i lang tid.
 Bildet er tatt rett etter Frank sin fiskeøkt... Han fikk 3 stk kilos ørreter på en halv time! Slå den!
De to små til venstre er mine på stusslige 300g og 750g.....
Undertegnede i action. Det endte i en flott ørret på 860g.


Da jeg pakket sekken på morgenen mistet jeg nødpeilesenderen min i bakken. Jeg tenkte ikke noe mer på det. Senere,  i det jeg og Frank hadde oss en pust i bakken hørte vi et helikopter, og lyden kom rett i mot oss. Da kom jeg til å tenke på at jeg hadde mistet senderen litt tidligere....Det gikk et gufs ned gjennom ryggen. Nå har jeg virkelig drite på draget, tenkte jeg.

Heldigvis fløy helikopteret rett forbi oss og landet et par hundre meter bortenfor. I ei vik nede ved vannet var det folk. Vi hadde sett bålrøyken deres kvelden før. Vi fikk vite av de resterende personene at det var en av dem som hadde forstuet foten, og kunne ikke gå hjem for egen maskin. (heldigvis var det ikke verre ).

Strompedal på bildet over og Lomsdalen på bildet under. En flott og spesiell plass.

Fjellfantene står og nyter en fantastisk utsikt. Frank til venstre og undertegnede til høyre.
Noen mener faktisk at kontrasten mellom det å komme fra Strompedalens bevokste terreng  til Lomsdalens nakne og karrige natur er en av Norges fineste naturopplevelse.
Vi er enige om at dette er en utrolig flott plass, men som Frank sa det, så er det vel et spørsmål om hva folk har sett før.....Vi har nemlig sett en del etterhvert.


Strompedal og elva som renner ned fra Breivatnet.


LomsdalenPå dette tidspuktet var dette turens største fisk på 860g. En kjempesprek fisk som gav meg en real fight...Fisken tok på en 18g spesial i kobber/rød.
Ikke alle fossene er like lette å vade. Med tunge sekker og mye vann i elvene fikk vi oss noen utfordringer. Men vi kom oss over alle elvene til slutt....Dette er et forsøk på å lage bildet 60 talls aktig. Her står vi skråningen på ned til Lomsdalen.
Bålbilder er viktig å ha med i en turbeskrivelse...........

Denne turen har gjort inntrykk på oss begge. Fantastiske fjellområder, flotte elver og grønne frodige daler gjør dette området så spesiellt. Her kan du gå i evigheter uten å treffe personer. Ensomheten er det lett å føle på kroppen i dette majestetiske området. Fisket i parken er eksepsjonelt bra, noe som er et kjennetegn på øde og lite besøkte områder. Mye mindre besøkt enn feks Børgefjell...
Parken kan annbefales på det varmeste!

God Tur!!! 

6 kommentarer:

 1. Ser ut som dere hadde en strålende tur ja. Godt fiske, go`vær og flotte omgivelser... Nice

  SvarSlett
  Svar
  1. Jau da. Denne turen va fantastisk, spesielt fiske kommer jeg aldri til å glemme ut....plassen anbefales ;)

   Slett
 2. Kanonstoff dette Jens Rune! For en drømmeplass du fant her. Plan B stod sikkert for Best denne gangen :). Har aldri hatt hell i fjellet med glorefarger, men her funket det tydeligvis knallbra. Lofoten er vel ikke feil sted å bo for en villmann?

  SvarSlett
 3. For en kanon turrapport! Lomsdal Visten står hermed høyt på listen:) Kommer til å kontakte deg om jeg skulle trenge noen gode råd:) Gleder meg til sommer, kjenner det rykker i fiskehånden! Takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Joda. Dette var en fantastisk tur!! Jeg kjenner selv at fiskesjuka begynner å verke.... det er bare å ta kontakt om du skulle ønske det. Satser på at tingene begynner å roe seg ned litt utpå vårparten, slik at jeg får tatt meg noen turer. Jeg er midt oppi husbygging for tiden...og det krever sin mann....
   mvh
   jens r.

   Slett
 4. Bra turrapport!

  Når var dere der? Vi gikk inn siste uken i juli, og da var d mye vann, is og snø. Slet så mye i Grunnvassdalen at vi ble nødt for å snu... OG det er ikke fordi vi ikke er risikovillig! :) Ser uansett ut som dere hadde en fin tur. Kan jeg spørre om turruta? Start og stopp?

  Mvh

  Martin

  SvarSlett