Sponsor av Villmannsliv

Sponsor av Villmannsliv
Sponsor av Villmannsliv

søndag 24. juni 2012

Vedlikehold av fjellstøvler:


Vedlikehold av fjellstøvler:


Det er viktig med vedlikehold av skinnsko/ støvler. Mange gir blanke i å vedlikeholde skinnskoene sine. Med hyppig vedlikehold forlenger vi skoenes levetid betraktelig. Skoene til vestre i bildet er uten Gore Tex, og de til høyre er med. Jeg behandler begge parene jevnlig med Kiwi sin Minkolje. Det er denne jeg liker best. Jeg synes også at denne er overlegen når det gjelder å opprettholde vanntettheten til skoene. Minkoljen er alltid med på litt lengre turer.

Fordelene med sko uten Gore Tex er at de tørker fortere og er like hele i sin brukstid. Med dette menes at sko som har gore tex membran før eller siden mister den egenskapen gore tex'en har. Skoene fungerer da likt som sko uten membran med med den ulempen at de tørker senere pga gore tex'en. Altså fordeler og ulemper med begge to....

Tørking av sko

Det viktigste når man tørker sko er å unngå direkte varmekilder. Varmeovner, gulvvarme og faktisk også solvarme vil kunne skade skoene. Dette gjelder spesielt for skinnsko hvor skinnet vil bli for tørt. For tørt skinn blir sprøtt og sprekker så opp. Etter min erfaring er det rundt de nederste hempene at skinnet tørker og sprekker først. Nesten alle typer sko vil få ødelagt passformen dersom de tørkes med direkte varme, noe som i verste fall gjøre dem ubrukelige. Sko bør tørkes i romtemperatur på et sted med god gjennomluftning. Å sette sko til tørking på et baderom med gulvvarme er vanligvis en svært dårlig ide. Der vil de bli utsatt for direkte varme, samtidig som luften ofte er fuktig.

Sko som har blitt gjennombløte vil i utgangspunktet tørke sent. Det vil kunne medføre at vond lukt og mugg setter seg, noe som det er svært vanskelig å bli kvitt. Et tips jeg har hørt, og som virker til en viss grad, er å legge skoene et par dager i fryseboksen......Jeg har prøvd dette med joggesko, ikke fjellsko.Behandling av støvler med GORE-TEX® (hentet fra Alfa sin hjemmeside)Lærstøvler bør behandles med skokrem før bruk. Bruk alltid produkter som er beregnet til fullnarvet skinn og anbefalt til pustende materialer/membraner. Påfør støvelen et tynt lag. Poler etter med en myk klut. Tekstilmodeller bør sprayimpregneres.

Behandlingen beskytter støvelen bedre mot smuss og søle, beholder fargen og skinnet forblir mykt. Dessuten vil skinnet kun absorbere et minimum av fuktighet – resultat:
Støvlene blir ikke tunge. GORE-TEX® sikrer vanntette støvler.

Bruk helst ikke vedlikeholdsprodukter som inneholder fett. Fett reduserer pusteevnen til skinnet og membranen slik at føttene blir klamme. Bruk skokrem, ved behov for
etterimpregnering, bruk impregneringsmidler for fottøy med membran.

Rengjøring
Såle og sålekant rengjøres med en børste. Overlæret rengjøres med en lett fuktig klut. Meget skitne støvler vaskes i lunkent, mildt såpevann og skylles. (hvis hånden tåler
temperaturen så gjør støvlene det) Rist sand/jord ut av støvlene å ta ut innleggsåler slik at støvelen tørker bedre. Skarpe gjenstander (for eksempel steiner eller barnåler)
skal fjernes fra støvelen, da det kan skade GORE-TEX® membranen.

Innvendig vedlikehold
Støvlene kan også vaskes innvendig ved behov. Benytt da mildt såpevann, f.eks Zalo Antibakteriell. Husk å skyll de godt. Støvlene må tørke veldig godt etter en innvendig vask før bruk! Gjerne en hel uke i romtemperatur.

Tørking
Tørk aldri støvlene for nær en varmekilde, da skinnet blir stivt/hardt og eventuelt sprekker. (Aldri varmere en at du kan holde hånden din der). Når støvlene settes til tørking, må pløsen være åpen for utluftingen. Meget våte støvler stappes med avispapir for en kort periode, deretter fjernes papiret og støvelen settes til lufttørking. Ta alltid ut innleggssålen ved tørking. Etter rengjøring og tørking må støvlene først impregneres, gjerne flere ganger. Lærstøvler pusses med skokrem til slutt. Impregner og puss etter behov.

Innleggsåler
Innleggsålene kan skylles ved 40˚C. Tørkes i svak varme eller romtemperatur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar