Sponsor av Villmannsliv

Sponsor av Villmannsliv
Sponsor av Villmannsliv

torsdag 16. februar 2012

Bæring av kano:

Bæring av kano:

Vi har med oss Ally kanoer på flere av våre turer. Gjennom perioden som vi har hatt kanoene, har vi prøvd ut diverse metoder for bæring. Kanoene som vi bruker er 16,5 fot, og veier rundt 20 kilo. Noen kilo til eller fra vil alltid forekomme, feks dersom en har med seg spruttrekk, kanosekk, eller ekstra åre. Vi på våre turer, pleier alltid å kjøre individuell oppakning. Dvs, at vi har med oss alt vi trenger for å klare oss selv, selv om vi bare er to personer. Dette medfører alltid litt ekstra vekt på kanoutstyret og i sekken.

Når det gjelder det bæresystemet av kano som fungerer best, er det løsningen som du ser på bildet under som gjelder. Jeg har døpt systemet for FB- metoden.
Systemet tar høyde for at du har med deg en ekstra åre. (alternativt kan en stokk, eller lignende brukes). Løsningen baserer seg på bruk av stropper, og vekten holdes dermed nede. Det du trenger av utstyr er 2 stk litt lengre stropper (2,5m), og 2 stk kortere stropper (ca 1m) . Stroppene kan feks kjøpes på Biltema. Årene plasseres som vist på bildet under.
Det er viktig å balansere årene rett, slik at en får rett ballanse med tanke på bærekomforten. Det er viktig å stramme stroppene skikkelig! De blå stroppene på bildet tres under aluminiumsrøret i bunnen, for å hindre at spantene kommer ut av stilling. De sorte stroppene som danner en firkant mellom årene, bør være så stramme som mulig, og ikke større enn at du får hodet mellom. Klarer du å balansere kanoen riktig, ligger den av seg selv, uten at du trenger å holde i den.

Prøv dette, og du kommer aldri til å bære kanoen på hodet igjen!!Har du for eksempel med deg en kanosekk, eller en sekk av mindre type, kan du faktisk bære alt i en vending.
Spruttrekk og mindre kolli kan feks festes i kanoen under bæringen. Det er ikke problem å bære kanoen i flere kilometer på dette viset. Legger du inn noen litt bredere stropper til skulderpartiet, kan du nesten gå hvor langt du vil.... 


Her illustrerer vi at en trenger ikke være mer en 12 år for å bære kanoen, når kanoen er riktig ballansert.
Karen på bildet er råsterk, og i ferd med å bli en ihuga sportsfisker.....


1 kommentar:

  1. Me må tipsa Monsen om dette, så holde kanskje nakken hans nålen år te!

    SvarSlett