Sponsor av Villmannsliv

Sponsor av Villmannsliv
Sponsor av Villmannsliv

tirsdag 18. mars 2014

Defekt Spot sender:


Defekt Spot sender:

 
 
 

Jeg har hatt et innlegg om Spot senderen  min liggende klar for publisering ei stund. Men etter turen til Dividalen nå i Februar, har jeg skiftet mening om denne innretningen. Avtalen jeg hadde med samboeren min, var att jeg skulle sende meldinger hver kveld. Dette gjorde jeg også, men nesten ingen av meldingene kom frem. Selv om jeg fikk bekreftelse på "sendt" i Spot'en. heldigvis er samboeren trygg på, og vandt med at vi er på tur. Heldigvis!

Spørsmålet mitt er da: Virker denne i en nødsituasjon? Eller er dette bare en falsk trygghet?
Jeg sendte 7 meldinger, og bare 3 av disse kom frem...
Er det noen av leserne som har synspunkter, eller  lignende tilfeller, så er det fint om dere skriver litt om det i kommentarfeltet.

Min gode venn Frode kom over artikkelen nedenfor. Tydeligvis ikke bare vi som har hatt problemer..


To skiløpere ble i går funnet i god behold, etter en stor leteaksjon i fjellområdene nord for Sulis i Fauske.
Skiløperne skulle gå fra Sulitjelma til Karasjok og skulle rapportert inn posisjonen sin jevnlig med GPS, men meldingene kom aldri fram.
Les også:
– Jo lenger nord man kommer, jo dårligere blir signalet. Når man ferdes rundt høye fjell og dype daler så blir ikke kontakten med satellitten like god, forteller redningsleder Sten-Rune Nikolaisen til NRK.
Sten-Rune Nikolaisen - Sten-Rune Nikolaisen - Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde /
Sten-Rune Nikolaisen
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Videre forteller han at det er avgjørende med fri sikt mot satellitten sør for ekvator for at signalene skal komme frem, akkurat som en parabol for TV-signaler som trenger sikt sørover for å funke ordentlig.

Utrygg GPS-enhet

Skiløperne skulle rapportere hvor de befant seg med den relativt nye GPS-enheten SpotMe, men signalene de trodde ble mottatt kom aldri fram.
– SpotMe fungerer slik at du trykker på en knapp og får opp GPS koordinatene dine. Da skal det lyse grønt og det skal sendes signal om hvor man befinner seg. Hvis signalet har kommet fram skal det lyse grønt, forteller operativ leder for Sulitjelma Rødekors Sven-Erik Pedersen.
Hvis signalet ikke har kommet frem skal en rød lampe lyse. Skiløperne fikk grønt lys, og trodde derfor at signalene var sendt.
En 29 år gammel svensk kvinne ble også nylig meldt savnet etter at hun skulle gå på ski fra Abisko i Sverige til Kautokeino.
Kvinnen ble senere funnet i god form, og fortalte at hun hadde vansker med GPS-utstyret.
Leteaksjon i Sulitjelma - Snøscooterpatruljen som lette etter skiløperne som ble meldt savnet i Sulitjelma etter at GPS-signalene de sendte aldri kom frem. - Foto: Kjell L. Olsen /
Snøscooterpatruljen som lette etter skiløperne som ble meldt savnet i Sulitjelma etter at GPS-signalene de sendte aldri kom frem.
Foto: Kjell L. Olsen

Setter helsepersonell i fare

Videre forteller Pedersen om gode signaler på både radioene og GPSene den dagen signalene fra skiløperne skal ha blitt sendt.
– Dette er dumt fordi det også kan sette helsepersonell i fare som må ut å se etter folk som har det bra. Elektronikk kan ofte svikte dessverre, sier Pedersen til NRK.
Sven-Erik Pedersen - Svenn-Erik Pedersen - Foto: Harald Krogtoft /
Svenn-Erik Pedersen
Foto: Harald Krogtoft

Anbefaler nødpeilesender i nord

– Nødpeilesender når du ferdes nord er det tryggeste, fordi den sender på de internasjonale frekvensene som blant annet overvåkes av flytrafikken, forteller Sten Rune Nikolaisen.
Svenn-Erik Pedersen mener også at en satellitt telefon vil være tryggere enn SpotMe i nordlige områder.

1 kommentar:

 1. Slik jeg har forstått det så er dette feil bruk av enheten.

  Den gir ikke tilbakemelding om at meldingen er mottat av satelitten. Den gir melding om at signalet er sendt. At signalet er sendt er IKKE det samme som at signalet er mottat av en satelitt.

  Som med alt annet utstyr, spesielt sikkerhetsutstyr, så må man sette seg inn i hvordan denne virker.

  Man må passe på flere ting ved denne enheten
  - Sjekke at man har klar sikt sørover, da satelitten er sør i europa.
  - Vinkle enheten på skrå mot sør
  - Batteriene har nok kapasitet.-

  SvarSlett