Sponsor av Villmannsliv

Sponsor av Villmannsliv
Sponsor av Villmannsliv

søndag 23. september 2012

God fuglebok:

Norges beste fuglebok?
(av Frank Bergtun)
 

Jens Rune har i det siste lagt ut en del bilder av fugler, innspirert av dette vil jeg anbefale en fuglebok!
For noen år siden drev jeg med ringmerking av fugler, er fortsatt medlem av Karmøy Ringmerkingsgruppe, men denne hobbyen ligger for tiden på vent.
Jeg drev med ringmerking av noen få spesifikke arter, noen utpreget "fugletitter" er jeg imidlertidig ikke, identifisering av en tilfeldig fugl som flyr forbi er ikke min sterkeste side, her er jeg avhengig av ei skikkelig fuglebok.
I forbindelse med dette ble det kjøpt inn en masse fuglebøker, samtlige ble grundig lest, men ikke alle er like mye "brukt" i ettertid.
En bok skiller seg imidlertidig kraftig ut fra de andre, nemlig denne:
Gyldendals store fugleguide, av mange beskrevet som den beste fugleboka noen sinne utgitt på norsk!
Boka er opprinnelig svensk, og det tok nesten 15 år og lage den, å lage kvalitet tar gjerne litt tid!
Boka kom for første gang ut i en norsk utgave, med Viggo Ree som redaktør i 1999, jeg har en velbrukt utgave av førsteutgaven.
2. utgave kom i 2004, og boka fikk en skikkelig ansiktsløftning når 3. utgaven kom i 2010, disse utgavene har jeg aldri sett, men de holder sansynligvis minst like høyt nivå som førsteutgaven.
Boka er først og fremst en felthåndbok, skrevet med tanke på identifisering av fugler, og den dekker Europa, deler av Nord Afrika og strekker seg også litt østover.
Den omtaler over 800 fugler, noe som er mye i en felthåndbok på 400 sider.
Det som først og fremst skiller denne fugleboka fra andre er at den inneholder mange tegninger av hver enkelt fugleart, her vist med svartbaken.

 

De fleste fuglebøker inneholder et bilde/tegning av hver fugl, noe som gjør identifisering av fugler vanskelig.
En og samme art har svært ofte flere fjærdrakter og nyanser, i denne boka er det tatt høyde for dette, og samtlige fugler er tegnet i mange varianter.
Mange fjærdrakter, sittende, flyvende enkelte arter er også tegnet ved siden av " vanlige" arter, eksempelvis en kråke, noe som kan være til god hjelp når en art skal identifiseres.
Teksten tar for seg fuglens utseende, adferd og sang, inkludert hvordan den flyr og hvor den kan sees, og også hvilken andre fugler den kan forveksles med.
Boka egner seg både for nybegynnere og ornitologer, men her er det fakta som gjelder, så er man helt nybegynner så er kanskje boka litt vel omfattende.
Uansett så vil jeg ikke nøle med å anbefale denne boka til de aller fleste som skal identifisere fugler, enten det nå gjelder på fuglebrettet, på sjøen eller i skog og mark.
Mitt eksemplar fra 1999 nærmer seg utslitt, og når den faller fullstendig fra hverandre kjøper jeg garantert en ny, dette selv om jeg egentlig har mer enn nok fuglebøker i bokhylla!

21.09.2012
Frank Bergtun

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar