|
BOTANISK BESKRIVELSE |
Rogn opptrer vanligvis som trær som
sjelden blir mer enn 8-10 m høye, men kan på væreutsatte steder ha form som
busker. Trærne har glatt og blank bark. Vinterknoppene er store og mørkfiolette
med innbøyd spiss og hvite silkehår. Bladene er dunhårete på undersiden,
ulikefinnete med 5-7 bladpar, og med et endesmåblad med samme form og størrelse
som de øvrige bladene. Blomstene kommer i juni, er gulhvite av farge og sitter i
vakre halvskjermer. Hver blomst er 8-10 mm stor, og rogneblomstene har en noe
ubehagelig duft. De 6-9 mm store bærene modner i september og har en oransjerød
farge. De smaker surt og bittert, men smaken mildnes noe etter at de har vært
utsatt for frost. |
|
|
UTBREDELSE |
Utbredt i Europa, det vestlige Sibir,
tempererte deler av Asia og nordlige Nord-Amerika. Rogn vokser i skog og på
innmark, og er vanlig i hele Norge. Treslaget blir også dyrket som prydtre, og
er dekorativt både under blomstring, når det står med store klaser med rognebær,
og når det får vakre høstfarger. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE PLANTEDELER |
Sorbi
aucupariae fructus:
Rognebær. Drogen består av friske eller tørkede frukter, eller frukter som er
kokt og tørket etterpå. I folkemedisinen har også bladene og barken av
rognetrærne vært anvendt.
Rogn
er i følge Urtelisten fra Statens legemiddelverk klassifisert som ikke
legemiddel, og kan omsettes fritt. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Rognebærene inneholder mye av de samme
stoffene som epler. Viktige forbindelser er karotin (A-vitamin), askorbinsyre
(C-vitamin), eplesyre, parasorbinsyre, pektin (ca 1%), sukkerforbindelse og
garvestoff. Rognebær som har vært frosset vil fort tape en god del av
C-vitamininnholdet, om ikke fruktene blir benyttet raskt etter opptining. Bærene
er ellers rike på mineraler som kalium, kalsium, magnesium, jern og fosfor.
Frøene inneholder fete oljer og stoffet amygdalin, et blåsyreglykosid som danner
den meget giftige blåsyren. Koking og tørking ødelegger det meste av
giftvirkningen. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Astringerende, antimikrobiell, mildt
avførende, urindrivende, menstruasjonsdrivende, styrkende, hostestillende,
sårhelende, svettedrivende, slimløsende, forebygger og leger
skjørbuk. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Rognebær er blitt brukt mot skjørbuk,
nyrestein og andre nyreplager, gikt, revmatisme, leddbetennelser, heshet, sår
hals, hoste, betente mandler, mageonde, diaré, forstoppelse, hemoroider, utflod,
sår, feber og smertefull menstruasjon. |
|
|
OMTALE
AV ROGN |
|
Folkemedisinsk bruk av
rogn
Rognetreet ble fra gammelt av
betraktet som et hellig og beskyttende tre som kunne verne folk og hus mot
hekser, storm og lynnedslag. Det hadde også stor plass i trolldomsmedisinen.
Særlig hadde flogrogna (rogn som har spirt og vokst opp i greinvinkler eller
hulrom i andre trær) stor magisk kraft. Bruken av rogn i trolldom og magi, og
den praktiske anvendelsen av rogn til andre formål enn medisin, er godt
beskrevet hos Høeg (1974), Skard (2002) og Ulltveit (1995), og blir derfor ikke
nærmere omtalt her.
|
Her i landet har det vært en ganske
utbredt folkemedisinsk bruk av rogn, ikke minst blant samene. Tørket og knust
bark av rogn i melk skulle hjelpe mot diaré, og når man kokte barken med urin
var det et godt middel å bruke på betente sår. Ved tørrdestillasjon av
rogneveden fikk man en væske som ble kalt smetl eller smitl. Denne var fin å
bruke på sår hos både folk og husdyr.
Rognebær ble brukt mot skjørbuk,
nyreplager, nyrestein og gikt. Bær lagt i brennevin var et vanlig middel mot
revmatisme. Bærene inneholder mye C-vitamin, faktisk mer enn i appelsiner, og
det er forklaringen på at rognebær kunne brukes mot skjørbuk. Saft av rognebær
var et middel mot luftveisplager, som f.eks. hoste, og effekten skyldes
sannsynligvis innholdet av parasorbinsyre. Å tygge på tørka rognebær er ellers
et sikkert middel mot heshet.
Wicklund (1997) gjengir et
kjerringråd der det brukes rognebær mot feber. Man knuser 4-5 rognebær i en
hvitløkspresse, tilsetter litt honning og lunkent vann. Når dette drikkes,
påstås det at feberen gir seg i løpet av noen timer.
Moderne bruk av rognebær som
medisin
Det er de modne fruktene som helst
brukes medisinsk. De inneholder store mengder organiske syrer, garvestoffer,
sukkerstoff, pektin og vitamin C (særlig i friske frukter). Disse
innholdsstoffene gir rognebær mildt avførende, urindrivende, astringerende og
generelt styrkende egenskaper. Derfor kan rognebær brukes som et urindrivende
middel ved behandling av nyrestein, og til å regulere tarmaktiviteten. Et avkok
av bark eller tørkede rognebær kan anvendes ved diaré. Uttrekk av de modne
bærene, eller rognebærsaft, kan brukes som gurglemiddel ved sår hals og betente
mandler. Det kan også påføres hemoroider eller brukes som skyllemiddel i skjeden
ved utflod.
Inntak av rognebær kan bidra til å
gjøre blodet mer alkalisk og løse opp urinsyreavleiringer, og vil derfor kunne
virke lindrende ved leddbetennelser, gikt og revmatisme. Urten regnes som en
”blodrenser”. Både blomster og friske frukter har en avførende, mildt
urindrivende og menstruasjonsdrivende virkning. Et utrekk kan brukes til
behandling av smertefulle menstruasjoner, forstoppelse eller nyreplager. Inntak
av tørkede bær virker stoppende, i motsetning til friske bær som har en
avførende virkning, og kan brukes ved diaré (tilsvarende som hos
blåbær).
Rognebær inneholder
sorbitol
Hovedkomponenten i bærene er en
sukkeralkohol som er kjent som sorbitol (har fått sitt navn fra slektsnavnet til
rogn, Sorbus). Sorbitol finnes i en rekke frukter i rosefamilien (epler,
pærer, plommer og kirsebær), men rognebær har et relativt høyt innhold (omkring
10 %). Fruktene kan være råstoff for utvinning av dette søtstoffet, som også
diabetikere kan bruke, men sorbitol lages i våre dager hovedsakelig syntetisk.
Sorbitol absorberes i fordøyelseskanalen og omdannes til fruktose i leveren.
Fordelen for diabetikere er at glukose ikke frigjøres i blodet. Sorbitol er
omkring halvparten så søtt som sukkrose. Stoffet er også blitt brukt som
galledrivende middel ved behandling av dårlig fordøyelse, og som et mildt
avførende middel ved forstoppelse. Sorbitol blir mye brukt i farmasøytisk
teknologi (som en fuktighetsregulator, mykgjører og stabilisator) og i
matindustrien. Inntak av en dose på 20-30 g sorbitol virker avførende, derfor
brukes mindre mengder som søtningsmiddel. Tidligere ble også C-vitamin utvunnet
kommersielt fra rognebær.
Rogn i
matlagingen
Nye årsskudd av rogn blir sagt å
kunne fungere som mat i nødstider, men de inneholder cyanogene glykosider som
kan omdannes til blåsyre, så man må være svært sulten for i det hele tatt å
tenke på å spise større mengder av dem. Friske rognebær er for sure til å kunne
spises med velbehag. Rognebær som ikke har vært utsatt for frost gir også
syltetøy og saft med en temmelig bitter smak. Hvis bærene imidlertid har vært
frosset før de behandles, vil enzymer i bærene ha spaltet en stor del av
bitterstoffene, og produktet blir mildere på smak. Det kan også hjelpe å
forvelle bærene eller legge dem i lettsaltet vann natten over, og så skylle dem
etterpå.
Rognebær egner seg godt til syltetøy
og gelé, da sneven av bitterhet gir produktet en særegen karakter som passer
spesielt godt til viltretter. Det er heller ikke dumt å krydre viltsausen med
rognebær. Noen foretrekker å blande rognebærene med epler for å mildne
smaken.
Både i Norge og sørover i Europa
kunne man i tider med matknapphet blande inn tørkede og oppmalte rognebær i
brøddeigen. Fram til på 1800-tallet var det vanlig å samle inn store mengder
rognebær som man hadde til vinterforsyning både for folk og husdyr. Bærene ble
helst oppbevart frosne, og tint opp etter hvert som de skulle
brukes.
|
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er ingen kjent risiko ved bruk av rognebær i
moderate mengder. Friske rognebær inneholder imidlertid parasorbinsyre som kan
forårsake lokale irritasjoner i fordøyelseskanalen. Gjennom tørkeprosessen blir
stoffet for en stor del nedbrutt og det blir fullstendig ødelagt ved koking.
Frøene inneholder amygdalin, et cyanogent glykosid som kan omdannes til blåsyre.
I små mengder stimulerer det respirasjonssystemet, men stoffet kan i større
doser forårsake svikt i åndedrettet og død. Det er derfor best å fjerne frøene
hvis man planlegger å bruke større mengder av bærene medisinsk eller som
mat. |
|
|
|
Her burde vel Rolv og Urtekilden bli kreditert, når du kopierer så mye tekst derfra? (Alle som kjenner til siden ser med letthet at det er klippet derfra.)
SvarSlett