Sponsor av Villmannsliv

Sponsor av Villmannsliv
Sponsor av Villmannsliv

mandag 27. februar 2012

Barn i Paris pulk:

Med barn i Paris pulk:

Jeg tenkte lenge på hvordan jeg skulle få jentungen til å sitte skikkelig i pulken. Etter en stund kom jeg til å tenke på den gamle bilstolen jeg hadde i garagen. Den passet akkurat nedi. Jentungen satt som en konge. Siden stolen bygger litt i høyden er den best egnet til terreng hvor det er temmelig flatt.  Stolen ble festet med gummistrikken som jeg har montert langs yttersiden av pulken. Løsningen fungerer greit på kortere turer. På langturer ville jeg gått for en pulk som er beregnet for dette.
Stolen ble derimot fjernet før vår andre tur, fordi jeg fant ut at liggeunderlaget kunne fungere som ryggstøtte, og jerven duken som sete/ varmebeskyttelse. Dette fungerte egentlig vel så bra.
Som dere leser under er det veldig viktig å kle barnet rett. Skibriller på barnet fungerer veldig bra, og er et "must" om det snør. Dessuten synes de at brillene er gøy å ha på.




På tur i vind og snø........surt var det vel egentlig!




Av Anne Lindboe, barnelege
Pulk er en fin måte å ta med seg de aller minste på skitur. Friske barn liker å komme ut i frisk luft, og tar man enkelte forholdsregler, kan en tur i pulken bli en god opplevelse for barnet.

Barn i pulk utsettes for påvirkninger som de voksne må vite om, og ta hensyn, før man legger ut på tur. Den mest åpenbare påvirkningen er kulde. En bør derfor aldri ta barn med i pulk når det er mindre enn -10° C ute eller når det blåser kraftig.

Minst seks måneder
Barn som er yngre enn et halvt år, regulerer sin egen kroppsvarme dårlig. Varmeregulering er en komplisert fysiologisk prosess som styres av et spesielt senter i hjernen, og hos de aller minste er ikke de fysiologiske prosessene tilstrekkelig utviklet til at de skal kunne regulere varme på samme måte som eldre barn og voksne. Barn under seks måneder skal derfor ikke ligge i pulk. Heller ikke eldre barn som er syke, bør ligge i pulk.

Er barnet derimot minst seks måneder gammelt, og har god helsetilstand, kan man finne fram pulken! Selv om barnet nå begynner å bli i stand til å regulere kroppsvarmen godt, er det viktig at de voksne følger nøye med på temperaturen i pulken. Husk at selv om barnet er gammelt nok til å sitte pulk, er det ikke sikkert at det er i stand til selv å si fra om det fryser eller har det for varmt. Barnets temperatur og temperaturen i pulken bør derfor kontrolleres jevnlig av en voksen under turen.

Ikke for kaldt, ikke for varmt
Isolasjon mot kulde nedenfra er svært viktig. En pulk har stor kontaktflate mot det kalde underlaget, og varmen kan fort ledes bort fra barnet hvis ikke pulken isoleres. Også vind har nedkjølende effekt. Når det blåser bør barnet dekkes godt til med vindtett pulktrekk og ev. også ha på seg vindtett yttertøy. Barnet i pulken ligger på bakkenivå, og det er derfor være spesielt utsatt for snø- og ispartikler som vinden tar med seg fra bakken og blåser på barnet. For å unngå nedkjøling og frostskader, er en god hette og eventuelt en balaklavalue kjekk å ha hvis det plutselig skulle begynne å blåse opp.

Velmenende voksne bør heller ikke kle på og pakke inn barnet for godt, for det kan fort bli for varmt i pulken. Barnet kan lett bli overopphetet, spesielt når det er varmt i været og lite vind.

Slag- og veltskader
Barnet som sitter i pulken, er i liten eller ingen grad i stand til å beskytte seg selv dersom pulken skulle velte under fart eller barnet f.eks. får greiner og kvister i ansiktet underveis. Hvis barnet ikke er tilstrekkelig beskyttet, kan resultatet bli blåmerker, skrammer — og kanskje kutt — i ansiktet, i tillegg til at barnet kan få slag mot hodet. Pulken som barnet skal sitte i, bør være en barnepulk. Spesialiserte barnepulker er ekstra veltesikre, og de er så brede at barnet sitter stødig også i oppreist stilling.

I tillegg bør barnet bruke sol- eller skibriller for å beskytte øynene mot slag mot øynene.

Pass på barnet i pulken
Barnet bør gjøres godt fast i pulken, slik at det ikke risikerer å falle ut ved kjøring i vanskelig terreng eller dersom pulken skulle velte. Pass også på at barnet ikke siger for langt ned i pulken. Det har forekommet ulykker der barn har kommet så langt ned i pulken at de er blitt kvalt.

Og husk at også barnet i pulken er utsatt for sol! Solbrenthet er en av de hyppigste skadene blant barn i påskefjellet. Et lite barn har ekstra ømfintlig hud, og det bør derfor smøres med solkrem med høy faktor (30 eller mer). Velg en god solkrem spesielt beregnet for barn og følg bruksanvisningen på pakken. Alle barn bør bruke solbriller med uv-filter for å unngå snøblindhet og andre øyeskader forårsaket av sollys. Selv om vindskjermen på pulken skulle ha uv-filter, kan den ikke erstatte et par gode solbriller.

Råd om barn i pulk

Generelt
• Barn skal være minst seks måneder gamle før de kan ligge i pulk.
• Nedre temperaturgrense er -10° C. Vind kan gjøre den reelle temperaturen mye lavere enn den målte temperaturen.

Forberedelser
• Bruk cellelukkende underlag og/eller et reinsskinn i bunnen av pulken. Legg barnet i en pose eller lignende. Det skal være varmt og godt, men ikke for varmt.
• Kontrollér at sikkerhetsbeltet er passe stramt. Armene må være frie, men beskyttet av det ytre pulktrekket.
• Montér en slepeline bak pulken, slik at en annen voksen klarer å bremse den.

Underveis
• Kontroller jevnlig om barnet er for varmt eller for kaldt.
• Legg barnet ned ved utforkjøring og kjøring i vanskelig terreng. Da er pulken mest stabil, og denne stillingen gir barnet best beskyttelse.
• Kjør ikke fortere enn at du har full kontroll.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar