Sponsor av Villmannsliv

Sponsor av Villmannsliv
Sponsor av Villmannsliv

fredag 31. januar 2014

Isfiske med glimt av stor-røye:

Isfiske med glimt av stor-røye:
 
Det fine med isfiske er at det er en fin familieaktivitet. Det å kikke ned i hullet, for å se etter fisken, gjør hele turaspektet mer spennende for de minste. ..for de eldste også, selvsagt.
 
Denne turen, med begrenset gangavstand, gikk til Smedvikvannet i Vestvågøy kommune. Smedvikvannet ligger idyllisk til på østsiden det massive fjellet, Haveren. Med sine 56 høydemeter over havet, gjør at Smedvikvannet er et populært rekreasjonsområde om sommeren.
Jeg har hørt rykter om at vannet er overfisket med garn, og at de aller fleste fiskene med noen lunde størrelse er tatt....Om dette er sant vet jeg ikke.
Vi så nå allikevel tegn til ei flott røye gjennom isen.
Resultatet etter utallige hull på isen, ble denne lille krabaten på drøye 200 gram.
Gøy er det uansett :)
 
Ørreten tok på stillestående agn. Krok med maggot.

Tilvenning til å bære egen ryggsekk.....
 
Utsikten østover er fantastisk fra Smedvikvannet.
 
Denne flotte røya så vi på ca 2 meters dyp. Krystallklar stålis gjorde at vi gikk å kikket etter fisk....Tipper denne var rundt 400-500 gram.
 





torsdag 30. januar 2014

Forlengelse av isbor:

Tips: Forlengelse av isbor:
 
 
Et par ganger har jeg vært borti at boren rett og slett har vært for kort. Dette kan være kjipt om en er lagt til fjells. Problemet lar seg løse på en ganske enkel måte. Jeg tok ganske enkelt en rustfri rør. Diameteren på røret må være mindre enn innvendig hull på begge delene av boret. Lengden på det nye rustfrie røret må heller ikke være lengre enn at det får plass nedi den blå boredelen. Jeg understreker igjen at det nye røret må være rustfritt, slik at det ikke ruster fast. Boret blir litt mer pinglete med det nye røret montert, men fungerer fint i nøden. Mitt bor er delbart, altså ikke foldbart som mange er.
 
 
 
Type Mora 125 mm. Et lett og hendig bor.

tirsdag 28. januar 2014

Isfisketur med bålkos:

Isfisketur med bålkos:
 
 
Sist fredag tok jeg eldste jenta med meg på isen. Vikjordvatnet er navnet på vannet denne gangen. Jeg har vært her før. Opptil flere ganger. Jeg har som regel fått mye småfallen fisk her, både røye og ørret. Tenkte at dette vannet ville være fint for Lovise for å få sin første fisk på isen. I tillegg er det kort vei for henne å gå.
 Men nei da. Det ble lite fisk på oss også i dette vannet. Det blir ofte slik når en har 5 åringer med seg på tur, at fiskeøktene blir korte. Hun ble fort lei. Vi bestemte oss heller for å ta en pause fra fiskingen til fordel for et bål.
 
Vi fant oss en fin bålplass med utsikt ut over vannet. Her lå vi lenge å prata, og drakk kakao i varmen fra bålet.
 
 I det vi pakket sekken og skulle til å gå, sier Lovise: "pappa, når skal vi gå på tur neste gang?"
 
Det er kjekt å vite at ungene liker seg på tur. Det blir nok ikke lenge til neste gang, tenker jeg:)
 
 
Bålplass av de sjeldne.

Lovise er ivrig med stanga. Så lenge det varer....
 

 
Litt av det jeg drar med meg på isfisketur...



Far og datter koser seg i finværet.

søndag 26. januar 2014

Isfisketur til Vervatnet:

Isfisketur til Vervatnet:


Etter ei hard natt på jobb er det alltid godt å komme seg tidlig ut å lufte kroppen litt. Det er sikkert ikke alle som er enig med meg der, men når sant skal sies så sover jeg generelt dårlig når det er lyst ute. Da synes jeg det er mye bedre å komme seg ut litt. Få litt ro og fred. Slik at hodet får roe seg etter nattarbeidet.
Været er ennå strålende i Lofoten, så da er det bare å hive seg i fjellstøvlene å komme seg til fjells ;)

Vervatnet ligger bare ett steinkast fra huset mitt, men området er ikke mindre pent for det. Her oppe er det lite folk, og jeg finner fort roen.

Isfiskeutstyret er obligatorisk i sekken for tiden. Det følger alltid med. Jeg prøver meg i 5-6 hull, før jeg kapitulerer i det mørket kommer sigende på, sånn i 4 tiden. Jeg ser mye fisk, men ingen som er villige til å ofre livet denne kjølige vinterdagen. Det er kalt her oppe. Gradestokken viser -8, og i tillegg er det en kald bris i fra nord.


Flott rekreasjonsområde!



Vervatnet i sine nydelige omgivelser.


 
 

 
Frosten i bakken gjør det lett å ta seg frem i fjellet.

Kaldt, men deilig. Det er slik jeg liker det. Frost, minusgrader og blå himmel.

lørdag 25. januar 2014

Isfiske under nordlys og fullmåne:

Isfiske under nordlys og fullmåne:
 
 
Sist uke var jeg ute på flere turer.  Dette er den første rapporten av flere. Alle med isfiske som formål. Turen jeg viser bilder fra her, var veldig spesiell med det flotte nordlyset som lyste opp isen. I tilleg var det fullmåne, så dette var en kveld av de skjeldne J
Siden det enda blir tidlig mørkt om kveldene, er det om å gjøre å benytte seg av de få timene man har av dagslys. Det er ikke alltid jeg klarer det. Ei god hodelykt gjør også jobben. Turene blir ikke de lengste på denne tida av året, men turaktiviteten opprettholdes. Det er det viktigste.
Vinteren er jo den fineste årstiden å være ute på nattestid. Klarer man å kle seg godt, og med godt lys, og kanskje et bål, så har man det som plommen i egget. Legg merke til den store parkasen jeg har på meg. Den holder meg varm langt ned på den blå gradestokken... På denne turen var det 13 kalde. Det er kaldt å sitte stille fem timer i strekk da.... Litt aktivitet ble det. Hullene måtte jo bores. Og de blir det fort mange av på en slik tur som dette.
 
Selve vannet er en plass jeg har vært før. Riktig nok om sommeren, men jeg vet det er fisk her, og mye fisk. Det skulle vise seg som jeg fryktet, at ørreten var småfallen. Det ble med den ene småtassen på snaue 200 gram.... Jeg hadde mye kontakt med fisk, men ingen var interessert i det kunstige agnet som jeg var nødt til å bruke. Gulp sine kunstige maggot- etterligninger fungerer ikke like godt som "the real deal". Noe jeg har skaffet meg i ettertid, og har liggende til de neste turene.
Isen her var på omkring 30 cm tykk. Tykk nok i massevis....
Jammen er det fint her i nord!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

torsdag 23. januar 2014

I lyset av bålet:

I lyset av bålet:
 
 
Nattehimmelen er full av stjerner. Når jeg kikker opp, merker jeg at trærne er farget røde av lyset fra bålet. For ett nydelig og avslappende øyeblikk!.
 Jeg er for tiden travelt opptatt med planleggingen av en skitur til Øvre Dividal Nasjonalpark. Dette i tillegg til mange småturer rundt om kring til diverse fiskevann, har gjort at jeg ikke har hatt tid til å oppdatere bloggen med de seneste turene mine. Forhåpentligvis så får jeg lagt ut noe av dette de nærmeste dagene.
Følg med :)
 

tirsdag 21. januar 2014

Fiskars øks:

Ennå ei brukket Fiskars øks: 
 
 
Atter en gang har jeg klart å knekke Fiskars øksa på dette viset. Normalt sett er det ikke noe problem å kløyve slike stubber med denne. Problemet blir når stubbene er fulle av kvist og jeg blir overivrig...
Heldigvis fikk jeg kløyvd nok ved til at vi hadde et fint bål hele kvelden. Plastikk er og forblir plastikk. Det blir nok investert i ei øks med treskaft neste gang. Ryker skaftet på tur, kan man som en nødløsning spikke seg et nytt skaft. Det er vanskelig med støpte plast- skaft. 
 
Øksa er for så vidt ikke beregnet til kløyving heller da. Men det blir ofte slik at man bruker det man har med seg. Her hadde jeg feil øks. Hvorav dette som resultat....
 
 
 
 

lørdag 18. januar 2014

Haveren:

 
Haveren:
 
Det er ikke alltid en trenger å gå så langt for få villmarksfølelsen. Her står jeg å skuer utover mot Haveren, som er fjellmassivet på bildet. Her har jeg ikke gått lenger enn 1-2 kilometer inn i skauen. Bildet ble tatt tidligere denne uka, da vi var på båltur i granskauen.
Lofoten er typisk sånn. Det er umulig med lengre turer enn noen kilometer, uten å komme til vei eller sjø. Det gjør ingenting, for det er så mange fine bortgjemte plasser å utforske uansett. Det er bare til å ta frem kartet å sette i gang med planleggingen. Det er det jeg gjør...
 
 
Haveren er Vestvågøyas 2. høyeste fjell. Himmeltind er høyere.

fredag 17. januar 2014

Test av Lowe Alpine Appalachian ryggsekk:

 

Test av Lowe Alpine Appalachian ryggsekk: 
 
 
Jeg har testet denne sekken ei god stund nå. Sekken har vært med på mange småturer rundt om kring i nærmiljøet. Den har blitt utsatt for skikkelig snøvær, regn og frost med -13 på det meste. For å si det slik så har det nesten utelukkende vært drittvær siden jeg fikk sekken for noen måneder siden.
 
Det er mye bra å si om sekken som jeg for øvrig fikk levert fra Hektapåtur.no. Først vil jeg fortelle litt om sekken, og dens egenskaper:
 
"Avansert regulerbart TFX 6 bæresystem med kraftig hoftebelte og anatomiske bæreremmer. Passer rygglengder mellom 43 og 61 cm. Nakkegrop så hodet kan beveges fritt uansett oppakning. 2 store belgsidelommer og stretch- sidelommer nederst. Delbart hovedrom med snølås og glidelåsåpning nede. Elastisk snorer foran for feste av ekstra tøy, underlag, etc. Kompresjonsremmer og store fester for, ski, staver, isøkser, etc. Avtagbar lomme for GPS. Stort hevbart lokk med 2 sikre lommer. Regntrekk i egen lomme. Vottevennlige glidelåser. Feste for nøkler og SOS instruksjon."
 

 
Min sekk som er 75:95 liter i volum kom i grønn farge. Jeg var først og fremst på jakt etter en litt mindre sekk som jeg kunne bruke på kortere turer. Til dette fungerer sekken ypperlig. Jeg har ikke testet den med de tyngste kiloene. Rett og slett for at jeg ikke har tenkt å slite ut sekken med det første. Sekken har oppgitt 30 kg som maksvekt, men dette er etter min mening altfor tungt for denne sekken. Jeg er ikke i tvil om at sekken tåler slik påkjenning over ei lita stund, for bæresystemet på sekken er utrolig behagelig. Problemet ligger i de litt tynne stroppene, og det tynne stoffet. Det jeg liker ekstra godt med denne sekken er stramme-stroppene på hoftebeltet. Disse er veldig praktiske og er lette å stramme. Hoftebeltet sitter som støpt. Det samme gjør også skulderstroppene. Å bære 20kg+ oppleves behagelig. Hode har fri bevegelse bakover, selv om topplokket er høyere oppe enn normalt. Det setter jeg veldig pris på.
 
 
 
 
Sekken oppgis til å være på 95 liter på det meste. Jeg har ikke målt selv, men setter et spørsmål ved den uttalelsen. Jeg synes sekken virker litt liten til 95 liter å være. Vekten oppgis til å være 2,6 kg. Dette er akseptabelt, og er egentlig ganske lite til å være en 95 liters sekk... Det jeg ikke er helt fornøyd med på sekken er at topplokket er for lite, og reimene er for tynne. Når vi er inne på reimer så er også reimene nederst på sekken for korte til å feste et standard liggeunderlag med. Jeg måtte feste det under topplokket. Det fungerer selvsagt også, for stroppene her er lengre.
 
 

På bildet over har jeg hatt sekken med meg ut i øsregn. Bevisst så hadde jeg ikke regntrekket på. Det viste seg etter bare noen timer med regn at sekken var gjennomvåt,  og at alt regnvannet hadde samlet i bunnen av sekken. Altså ikke helt optimalt. Vannet burde i alle fall ha drenert ut av sekken. Det hører med til testturen at det var stiv kuling og regn denne kvelden.... Med regntrekket på hadde den helt sikkert holdt tett. Det har jeg ikke prøvd enda. Glidelåsene har vært gode og fungert uten problemer, selv i frossen tilstand. I tillegg har glidelåsene gode hemper for å kunne operere de med hansker/ votter. Sekken har et todelt hovedrom, og man kommer til den nedre delen via en grei og funksjonell glidelåsåpning nederst på sekken. Alle innvendige glidelåser og rom fungerer bra. Praktisk med en egen lomme som er avtagbar for GPS.
 
 
Sidelommene liker jeg ikke. Glidelåsåpningen er etter min mening plassert feil på lommene. Problemstillingen er den at når jeg legger sekken fra med på bakken, legger jeg den som oftest med hoftebeltet ned. Slik at jeg har tilgang til topplokket og lommene for øvrig. Det som skjer når sekken ligger slik og  jeg åpner glidelåsene i sidelommene, er at alt ramler ut av lommen, og i verste fall forsvinner i snøen. Glidelåsene burde vært plassert på en annen måte. I tillegg er lommene for små og for smale. Er sekken godt pakket og stramm, kan det være vanskelig å få nevene nedi lommene.
 
 
Kort oppsummert og konklusjon:
 
Fordeler:
 
-  God bærekomfort
-  Flott og smidig sekk
-  Lett. Bare 2,6 kg
-  Betjeningsvennlige glidelåser
-  Billig sekk, veldig mye for pengene. Sjekk ut prisen hos http://www.hektapatur.no/
-  Fri bevegelse for hodet
-  Praktiske lommer i topplokket 
-  Fester for skistaver, øks osv
-  Justerbar rygglengde
 
 
Ulemper:
 
-  Vann samler seg i bunnen av sekken
-  Upraktiske sidelommer, dårlig plasserte glidelåser
-  Lite topplokk. Topplokket skulle hatt en litt annerledes utforming også.
-  Tynne stropper, og for korte stropper.
-  Små skjøre klips.
-  Savner flere festemuligheter utenpå sekken.
-  Merker litt statisk deformasjon i gummistrikken som er  i front av sekken.
 
 
Konklusjon:
 
For å si det enkelt så angrer jeg ikke på at jeg bestilte akkurat denne sekken. Dette er en sekk som helt sikkert blir med meg på mange fine turer i fremtiden. Jeg kommer nok ikke til å satse på denne sekken når jeg skal på de lengste turene, men kanskje en ukestur med lett oppakking. Sekken er ikke av den største typen, men pakker du rett er det utrolig hva du får med deg i sekken. Sekken er en fornøyelse å ha på ryggen. Dette er en sekk jeg kan anbefale om du ikke skal på de aller lengste turene. Prisen tatt i betraktning vil jeg våge å påstå at dette må være noe av det bedre på markedet.
 
Gå inn på http://www.hektapatur.no/ og kjøp sekken!
God tur!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

torsdag 16. januar 2014

Kveldstur i skogen:

Kveldstur i skogen:
 
Været har vært fantastisk i Lofoten den siste tiden. Kombinasjonen fullmåne, nordlys, blikkstille og 13 minus har gjort den siste uka helt fantastisk. I tillegg er isen tjukk nok til isfiske. Noe jeg selvsagt har benyttet meg av den siste tiden.
 
Av og til er det bare godt å komme seg ut i skogen, fyre bål og bare være....
Det er ikke alltid jeg føler for å gå på tur alene. Jeg trives godt i eget selskap, men av og til er det også godt å ha med seg noen å snakke med. På denne turen fikk jeg selskap av min svoger, Anders.
 
De som kjenner meg vet at jeg aldri tar med medbrakt ved på turene mine. Jeg liker ganske enkelt utfordringen med å få fyr og finne brensel. Denne turen ble intet unntak. Vi fant oss rikelig med ved, og det ble en aldeles koselig kveldstur med bål og kaffe som fokus.
 
Takk for turen Anders. Det var hyggelig!
Vi får ta med oss isboren neste gang....
 



Anders sjekker isen...

Dette kunne likså godt vært på dagen. Kl var ca 21.00

lørdag 11. januar 2014

Sel:

Havert:
 
 
I går tok jeg meg en tur ned til sjøen. Turen var ment som en ren avslappingstur uten noen spesiell mening. Med meg på turen hadde jeg ryggsekken som jeg fikk fra Hekta på tur. Jeg driver for tiden å tester denne. Testingen er for så vidt ferdig og det kommer forhåpentligvis et innlegg om dette i løpet av helga.
Helt ytterst på neset jeg var på så jeg en hel del sel drive å leke seg i det grunne farvannet. Det finnes sju selarter i norske farvann, men det er i hovedsak de to kystselartene Steinkobbe og Havert som er vanligst. Bildene er av Havert. Jeg kunne telle 15stk på det meste....Jeg fikk mange gode muligheter med kameraet, men det nytter ikke når stresset melder seg og kameraet står feil innstilt......


Det var ikke store bevegelsen som skulle til før alle hodene plutselig forsvant med et plask...